facade became sound barrier

Algemeen

Architectuur

WORM, MATERIAL 1; double glazing from an office building is used as an acoustic sound insulating screen.

2012 architects used several different materials in the design for this center for experimental music and film. The project is a temporary transformation of a dutch monument. Since the building is a monument nothing could be changed about the building’s structure, walls or ceilings. Hence everything is just added to the building, clamped to or leaning on it.

In this example double glazing was collected from a nearby office building that was soon to be broken down. Wooden beams were screwed to the floating multiplex floor and are just leaning against the floor construction in the ceiling. On the beams horizontal T-profiles are screwed. The glass panels are just stacked next to each other.

Because of the fixed size of the reused glass this obviously doesn’t fit. The resulting holes are arranged in a nice composition and filled up with multiplex covered with recycled cartyre rubber flooring.

The angle off the screens made it easier to stack the glass and has a good effect on the acoustics of the concert room.

The screens are placed approximately 2 meters inside the original single glass facade that is also covered with double glazing, so reducing the maximum of 105 dB of noise sometimes made inside to a barely audible heartbeat outside…

check more worm pics:

http://www.flickr.com/photos/2012architecten/sets/72157594181332176/

wormblog (in dutch)

http://www.2012architecten.nl/worm.html

and worm organization

www.wormweb.nl

this entry was made possibe thanks to a contribution by the netherlands foundation for visula arts, design, and architecture

Url:
Reacties (0)
Toon Verberg

Vote
Afdrukken